6 Μυθοι και αληθειες για τους σπιλους

- Πρέπει να μας τρομάζουν οι σπίλοι μαύρου χρώματος περισσότερο?
Όταν το μαύρο χρώμα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένο εντός του σπίλου, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μία καλά διαφοροποιημένη βλάβη του δέρματος που σπάνια γίνεται επικίνδυνη. Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να εξετάσουμε και άλλα χαρακτηριστικά όπως διάσταση, σχήμα, συνύπαρξη άλλων χρωμάτων (μπλε, κόκκινο, καφέ). - Είναι οι μεγάλοι σπίλοι πιο ύποπτοι από τους υπόλοιπους?
Η διάμετρος πάνω από 6 χιλιοστά πρέπει να μας κινητοποιήσει μόνο, εάν συνυπάρχουν και άλλα κριτήρια επικινδυνότητας, όπως το σχήμα, η ομοιογένεια του περιγράμματος, η αλλαγή με την πάροδο του χρόνου. Εάν ο σπίλος είναι μικρός και πληροί τα παραπάνω κριτήρια τότε είναι πιο επικίνδυνος από έναν μεγάλο. - Τι ρόλο παίζει το σχήμα μίας ελιάς στην πρόγνωση της επικινδυνότητας της?
Οι φυσιολογικοί σπίλοι είναι στρογγυλοί η ωοειδείς και έχουν λεία επιφάνεια.
Αυτοί που έχουν ασύμμετρο σχήμα (π.χ αστεροειδές) με προεκτάσεις και ακανόνιστα όρια ονομάζονται δυσπλαστικοί και μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος (μελάνωμα). - Είναι ο ήλιος η κυριότερη αιτία εμφάνισης καρκίνου του δέρματος?
Αν και ο ήλιος ως περιβαλλοντολογικός παράγοντας είναι σημαντικός στη μετατροπή μίας ελιάς σε καρκίνο, υπάρχουν και άλλοι εξίσου σημαντικοί, όπως ο φωτότυπος του δέρματος (ανοιχτόχρωμο), οι ορμονικές διαταραχές, η γενετική προδιάθεση, που καθορίζουν την βιολογική πορεία μιας ελιάς. Βέβαια η συνύπαρξη 2 ή περισσότερων εξ’αυτών αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος. - )Πρέπει να δίνουμε σημασία μόνο στα σημεία του σώματος που εκτίθενται στον ήλιο?
Σε γενικές γραμμές θα πρέπει συστηματικά να προβαίνουμε σε μία ενδελεχή αυτοεξέταση όλων των περιοχών του σώματός μας. Αυτό θα μας επιτρέψει να διαπιστώσουμε την ύπαρξη ελιών σε απόκρυφα σημεία, όπως γεννητικά όργανα, νύχια, πέλματα, μασχάλες. Η περίπτωση αλλαγής του μεγέθους ενός σπίλου σε αυτά τα σημεία δηλώνει την επιθετική συμπεριφορά αυτού, αφού εξελίσσεται αυτόματα και δεν έχει ανάγκη την “βοήθεια” του ήλιου. - Είναι αναγκαία η δερματολογική εξέταση?
Η ετήσια παρακολούθηση και η χαρτογράφηση των σπίλων κρίνεται απαραίτητη. Το μελάνωμα είναι ένας από τους επιθετικότερους και ύπουλους καρκίνους του οργανισμού αφού πέραν της εμφάνισης δεν δίνει άλλα συμπτώματα.
- “Το προλαμβάνειν μείζον εστί του θεραπεύειν”- Ιπποκράτης