- Τι ειναι η Βοτουλινική τοξίνη?
- Που εφαρμοζεται?
- Σε ποιες ηλικιακες ομαδες προτεινεται?
- Γιατι πρεπει να γινεται η Βοτουλινική τοξίνη?
- Ειναι ασφαλής η Βοτουλινική τοξίνη?
- Ποσο διαρκει?
- Υπαρχει προληψη με τη Βοτουλινική τοξίνη?
- Με ποιες θεραπειες συνδυαζεται ?
Είναι μια ενέσιμη και σχετικά ανώδυνη θεραπεία που εξαφανίζει τις ρυτίδες προκαλώντας ταυτόχρονα στα σημεία έγχυσης μία σύσφιξη και τόνωση του δέρματος. Αυτό επιτυγχάνεται διότι η Βοτουλινική τοξίνη ενεργεί στο επίπεδο των μυών και μπορεί να αποκαταστήσει την νεανική εμφάνιση του προσώπου εξομαλύνοντας την κατά τόπους ρυτίδωση σε άνδρες και γυναίκες.
Η Βοτουλινική τοξίνη ενδείκνυται να βελτιώνει ρυτίδες σε συγκεκριμένες περιοχές του προσώπου:
a) Μεσόφρυο – Μέτωπο
b) Γύρω απ’ τα μάτια( πόδι της χήνας)- φρύδια
c) Γύρω απ’ τη μύτη ( bunny lines)
d) Γύρω απ’ το στόμα( ρυτίδες καπνιστή και περιστοματικά)
e) Περιοχή χειλέων και λαιμού
Η Βοτουλινική τοξίνη δεν “κοιτάει ηλικίες”. Οι ρυτίδες έκφρασης δεν σχηματίζονται μόνο εξαιτίας της φθοράς που προκαλεί ο χρόνος αλλά λόγω διαφόρων παραγόντων( κληρονομικότητα, υπερβολική ηλιακή έκθεση,αυξημένη ενεργοποίηση των μιμικών μυών κ.α). Συνίσταται η θεραπεία με Βοτουλινική τοξίνη σε ασθενείς που επιθυμούν να επιτύχουν ένα αισθητικό αποτελεσμά που εξασφαλίζει νεανικότητα , σφριγηλότητα και εξαφάνιση των επίμονων ρυτίδων του προσώπου. Ταιριάζει σε όλες ανεξαρτήτως τις ηλικίες άνω των 20 ετών που έχουν ανάγκη της θεραπείας και πληρούν τα κριτήρια για την διενέργεια αυτής.
Στόχος της θεραπείας ειναι το νεανικό και “ξεκούραστο” βλέμμα στα πλαίσια ενός ρεαλιστικού αποτελέσματος το οποίο πραγματοποιείται με την προαπαιτούμενη κλινική εμπειρία του ιάτρου στην έγχυση της βοτουλινικής τοξίνης στα σημεία “ κλειδιά ’’, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε προσώπου. Ανεξάρτητα απ’την κοσμητική της χρήση η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται και για την αντιμετώπιση των έντονων ημικρανιών και της υπεριδρωσίας σε μασχάλες,παλάμες και πέλματα. Με αυτόν τον τρόπο οι ασθενείς απαλλάσσονται απ’την ενοχλητική κακοσμία στα εν λόγω σημεία.
Η Βοτουλινική τοξίνη στα χέρια ενός έμπειρου και ικανού δερματολόγου αποτελεί ένα από τα πιο αποτελεσματικά και ασφαλέστερα μέσα για την εξάλειψη των ρυτίδων του προσώπου. Η διαδικασία είναι σύντομη, ανώδυνη χωρίς ιδιαίτερες παρενέργειες. Αυτές που σχετίζονται με την δράση του φαρμάκου στους μύες είναι το πιθανότερο προιόν λανθασμένης αξιολόγησης του δερματολόγου τόσο της ποσότητας όσο και των σημείων όπου εγχύεται η Βοτουλινική τοξίνη.
Η Βοτουλινική τοξίνη έχει διάρκεια δράσης από 3 έως 6 μήνες. Η διάρκεια του είναι εξατομικευμένη, γεγόνος που σημαίνει ότι υπάρχουν ασθενείς όπου η Βοτουλινική τοξίνη διαρκεί 7-9 μήνες και άλλοι μεχρι 3-4 μήνες.Πάντως ανεξάρτητα από την διαρκειά του η συνιστώμενη περιοδικότητα των θεραπειών είναι μέχρι 2 το χρόνο. Δεν είναι ανάγκη η Βοτουλινική τοξίνη να επαναλαμβάνεται δύο φορές το χρόνο, μόνο κατόπιν επιθυμίας του ασθενή να εξαλείψει τις ρυτίδες του προσώπου. Όσοι ασθενείς τηρούν την επαναληψιμότητα της θεραπείας, αντίθετα με τον αστικό μύθο που προβάλλει την Βοτουλινική τοξίνη ως τον πιθανό ένοχο αλλοίωσης χαρακτηριστικών και πρώιμης χαλάρωσης του προσωπου, απολαμβάνουν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες και κλινικές μελέτες οι ασθενείς που κάνουν συστηματικά Βοτουλινική τοξίνη, εμφανίζονται σε βάθος χρόνου να εχουν λιγότερες “ στατικές ’’ ρυτίδες και σαφώς πιο επιφανείακες, από αυτούς που δεν κάνουν . Μετά τις πρώτες θεραπείες η μακροπρόθεσμη βελτίωση των ρυτίδων φτάνει ως και το 60%. Ιδιαίτερα σε περιοχές όπως το μεσόφρυο και το πόδι της χήνας η ανταπόκριση στη Βοτουλινική τοξίνη είναι θεαματική, γεγονός που μνημονεύουν ασθενείς που καθυστερούν να επαναλάβουν την θεραπεια εως και 3 χρόνια. Επομένως η Βοτουλινική τοξίνη μειωνει σημαντικά την δημιουργία των ρυτιδων προιόντος του χρόνου και αυξάνει τον τόνο του δέρματος προλαμβάνοντας την χαλάρωση.
a) Fillers υαλουρονικού οξέος : Τα εμφυτεύματα υαλουρονικού οξέως ανορθώνουν τις γραμμές προσωπου ( lifting ) και δρουν συνεργικα με τη Βοτουλινική τοξίνη κυρίως σε περιοχές όπως τα ζυγωματικά και γύρω απ’τα χείλη
b) Μεσοθεραπεία: Τα υλικά μεσοθεραπείας που προκαλούν λάμψη και σύσφιξη , συμπληρώνουν τη Βοτουλινική τοξίνη βελτιώνοντας την υφή του δέρματος